RubrikHur töjer man ut skor i stora storlekar - 5 smarta tips

Har du också svårt att hitta skor som passar perfekt direkt? Här delar vi med oss av våra bästa tips för hur du kan töja ut skor i stora storlekar för optimal passform och komfort.

Utmaningen med att hitta skor i rätt storlek

Vi på Grand Shoes vet hur frustrerande det kan vara att hitta snygga skor i stora storlekar som dessutom passar perfekt. Även om man hittar rätt längd kan skorna ofta kännas trånga över tår och vrister. Men oroa dig inte - det finns flera smarta sätt att töja ut skor för att få den där perfekta passformen!

Innan vi går in på de olika metoderna är det viktigt att poängtera att alla skor har olika egenskaper. Material som skinn och mocka har ofta lättare att ge med sig och forma sig efter foten, medan syntetmaterial kan vara mer motsträviga. Oavsett material finns det dock alltid möjlighet att påverka passformen.

1. Använd skoblock i trä eller plast

Ett av de mest effektiva sätten att töja ut skor är att använda speciella skoblock. Dessa finns i olika storlekar och utföranden, men gemensamt är att de har en form som liknar en fot. Genom att placera skoblock i skorna över natten kan man gradvis töja ut dem där det behövs.

För bästa resultat bör man välja skoblock som är något större än den egna foten. På så sätt får man en mer märkbar uttöjning. Var dock försiktig så att du inte överdriver - att töja ut för mycket kan förstöra skons passform helt.

2. Prova hårfönsmetoden

Ett annat välkänt knep är att använda en hårfön för att mjuka upp och expandera skomaterialet. Metoden lämpar sig bäst för skinn- och mockaskor. Gör så här:

  • Ta på dig ett par tjocka strumpor och trä på skorna
  • Värm upp de områden som känns trånga med hjälp av hårtorken i 20-30 sekunder
  • Böj och sträck på fötterna medan skorna fortfarande är varma
  • Låt skorna svalna på fötterna

Upprepa behandlingen vid behov tills önskad passform uppnås. Var försiktig så att du inte överhettar materialet - håll fönen på säkert avstånd och rör den hela tiden.

3. Prova med tidningspapper

Ett gammalt beprövat husmorsknep är att fylla skorna med fuktigt tidningspapper. När pappret torkar kommer det expandera och försiktigt töja ut skon inifrån. Detta är en skonsam metod som passar för de flesta skomaterial.

Fukta tidningspappret lätt och stoppa in i skorna. Se till att fylla ut ordentligt, särskilt i områden som tår och vrister. Låt skorna torka i rumstemperatur över natten. Ta ur pappret och prova skorna. Upprepa vid behov.

4. Investera i en skotöjningsspray

Det finns speciella sprejer på marknaden som är framtagna för att mjuka upp skomaterial och göra dem mer följsamma. Dessa fungerar bäst på skinn och mocka, men kan även ha viss effekt på syntetmaterial.

Spraya insidan av skorna där det känns trångt och massera in vätskan i materialet. Ta sedan på dig skorna och gå runt så att de formar sig efter foten. Var noga med att följa anvisningarna på flaskan.

Tips! Kombinera gärna sprejen med andra metoder som skoblock eller hårfön för maximal effekt.

5. Lämna in skorna till en skomakare

Om inget av ovanstående fungerar kan det vara värt att vända sig till en professionell skomakare. De har tillgång till specialverktyg och maskiner som kan töja ut även de mest motsträviga skorna.

En skomakare kan även ge råd om vilka material och modeller som lämpar sig bäst för din fotform. Kanske kan de till och med göra mindre justeringar av skon för att ge dig optimal passform.

Hitta skor som passar från början

Även om det går att töja ut de flesta skor är det förstås alltid bäst att hitta ett par som passar perfekt direkt. Vi på Grand Shoes har specialiserat oss på skor i stora storlekar och vet hur viktigt det är med rätt passform.

I vårt sortiment hittar du ett brett utbud av snygga skor från storlek 46 upp till 55. Oavsett om du söker snygga vardagsskor, bekväma promenadskor eller eleganta festskor har vi något för dig. Vårt mål är att ingen ska behöva kompromissa med stil eller komfort på grund av stor skostorlek.

Så nästa gång du ska köpa skor, kom ihåg att titta förbi oss på Grand Shoes först. Med vår expertis och vårt stora utbud ökar dina chanser att hitta drömskorna avsevärt. Och skulle de mot förmodan inte passa perfekt direkt har du nu verktygen för att finjustera passformen själv. På så sätt kan du njuta av snygga, välsittande skor varje dag - precis som du förtjänar!