RubrikSkor som andas: Hitta perfekta sommarskor i stora storlekar

Letar du efter skor som andas i stora storlekar? Här är våra bästa tips för att hitta luftiga och svala sommarskor som passar perfekt, oavsett om du har storlek 46 eller 55. Från material och modeller till skötselråd - vi guidar dig till skor som håller fötterna fräscha hela sommaren.

Varför är det viktigt med skor som andas?

För oss med stora fötter är det extra viktigt att välja skor som andas. Större fötter tenderar att svettas mer, särskilt under varma sommardagar. Om fukten inte kan ta sig ut blir skorna snabbt varma och kvava, vilket kan leda till dålig lukt, svamp och andra fotproblem. Skor som andas låter däremot fötterna hålla sig svala och torra, vilket minskar risken för obehag.

Men att hitta luftiga skor i stora storlekar är inte alltid lätt. Många butiker har ett begränsat utbud och fokuserar mer på stil än funktion. Som någon med storlek 49 vet jag hur frustrerande det kan vara att stå i skoaffären och inse att inga av de snygga sommarskorna finns i min storlek. Eller ännu värre - att de få stora skor som finns är gjorda i kvava material som får fötterna att koka.

Lyckligtvis finns det knep för att hitta skor som både ser bra ut, passar perfekt och låter fötterna andas. Här är mina bästa tips!

Välj rätt material för svala fötter

Nyckeln till skor som andas är materialet. Vissa tyger och läder är naturligt luftiga och låter fukt passera igenom, medan andra stänger inne värmen. När du shoppar skor, håll utkik efter dessa svala och luftiga alternativ:

 • Canvas - ett tunt och lätt bomullstyg som andas bra. Perfekt för sneakers och vardagsskor.
 • Linne - ett naturmaterial som är svalt, starkt och låter huden andas. Bra val för sommarskor.
 • Mesh - ett nätliknande syntetmaterial som är superandningsbart. Vanligt i sportskor.
 • Perforerat läder - läder med små hål som släpper igenom luft. Snyggt och svalt på samma gång.
 • Mockaskinn - mjukt och flexibelt läder från fårskinn eller get. Andas bättre än nappaskinn.

Undvik täta och syntetiska material som plast, konstläder och gummi. De stänger inne fukt och får fötterna att svettas. Tjocka läderskor kan också bli varma, så spara dem till svalare dagar. Satsa istället på tunna, naturliga och lufthålsförsedda material för bästa andningsförmåga.

Hitta rätt modell för optimal ventilation

Förutom materialet spelar även skomodellen roll för hur mycket skorna andas. Vissa designer är gjorda för att maximera luftflödet, medan andra kan bli instängda trots andningsbara tyger. För svala fötter i stora storlekar, välj dessa ventilerande modeller:

 • Sandaler - öppna skor som låter fötterna andas fritt. Välj modeller med justerbara remmar för perfekt passform.
 • Loafers - lågskor utan snörning, ofta med andningshål. Snyggt till sommaroutfiten.
 • Sneakers i mesh eller canvas - sportiga skor som släpper igenom luft. Välj en tunn, flexibel sula.
 • Espadriller - klassiska sommarskor i canvas med flätat rep runt sulan. Lätta och luftiga.
 • Perforerade skor - varianter med hål i ovandelen för ökad ventilation, oavsett modell.

Undvik helt täckta skor som stövlar och högklackade pumps. De stänger inne värmen och hindrar luften från att cirkulera, vilket snabbt leder till svettiga fötter. Om du måste ha täckta skor, se till att välja ett andningsbart material.

Skötselråd för fräscha sommarskor

För att dina luftiga sommarskor ska hålla sig fräscha längre är det viktigt att sköta om dem rätt. Fukt och smuts kan sätta sig i det andningsbara materialet och orsaka dålig lukt. Men med några enkla knep håller du skorna rena och fina säsong efter säsong:

 • Använd skoblock - hjälper skorna behålla formen och absorberar fukt över natten.
 • Tvätta regelbundet - följ tvättråden för skomaterialet. Handtvätt i ljummet vatten brukar fungera bra.
 • Låt skorna torka ordentligt - stoppa gärna tidningspapper i dem för att suga upp fukt snabbare.
 • Använd skoskydd - spreja skorna med impregnering innan användning för att skydda mot fläckar.
 • Förvara luftigt - ställ dem gärna i öppna hyllor eller på skoställ, aldrig i täta lådor.

Med rätt skötsel kan dina svala sommarskor hålla i många år. Och glöm inte att använda fotkräm och strumpor i naturmaterial för att hålla även fötterna torra och fräscha. På så sätt kan du njuta av varma dagar utan att oroa dig för svett och fukt.

Våra bästa val av luftiga sommarskor i stora storlekar

Så vilka är då de bästa skorna som andas för oss med stora fötter? Här är några av våra personliga favoriter som kombinerar stil, komfort och ventilation:

 • Sandal - snygg och stabil sandal med justerbara remmar, i storlek 46-54.
 • Canvas Sneaker - klassisk sneaker i andningsbart canvas, upp till storlek 50.
 • Perforerad Loafer - elegant sommarskor i skinn med diskreta lufthål, storlek 47-52.
 • Mesh Sneaker - sportig och luftig sneaker för aktiva dagar, finns i 46-48.
 • Espadrill - traditionell espadrill i canvas och rep, perfekt till stranden. Storlek 49-50.

Självklart finns det många fler svala och sköna skor i vårt sortiment. Använd filtreringen för material och modell för att hitta dina personliga favoriter, eller kontakta oss så hjälper vi dig att hitta skor som andas i just din storlek.

Njut av sommaren med svala och sköna skor

Vi på vet hur viktigt det är med skor som både ser bra ut, passar perfekt och låter fötterna andas - särskilt för oss med lite större storlekar. Med rätt kombination av material, modell och skötsel kan du hitta sommarskor som håller dig sval och fräsch även på de varmaste dagarna.

Så ta en titt på vårt utbud av luftiga skor och hitta dina nya favoriter. Med andningsbara skor i rätt storlek kan du njuta fullt ut av sommaren, oavsett om du strosar på stranden, utforskar nya städer eller dansar hela natten. Dina fötter kommer att tacka dig!